Frågor & svar

På denna sida kommer vi att lägga upp svar på vanligt förekommande frågor som ställs till oss i BRF Haren 24.

Regler för uthyrning av garageplats

Brf Haren 24 har 20st garage platser för bilar samt 2 st för vespa/motorcyklar för uthyrning.

Platserna skall i första hand hyras ut till föreningens medlemmar och hyresgäster. I de fall det finns ledig plats, men inget intresse från någon ovanstående kan/skall platsen hyras ut externt.

Platserna skall tilldelas genom föreningens garageplats kö. I kön skall man stå om man är intresserad av att får en plats eller att man vill byta sin nuvarande plats.  Anmälning till kön kan endast ske genom anmälan via föreningens mailadress.

Då det finns fler lägenheter än garageplatser är platserna begränsade, därför får de medlemmar i kön som inte har någon garageplats förtur i kön. Finns ledig plats och inget intresse från medlem utan plats skall platsen tilldelas i första hand till medlem som redan har en plats och därefter externt.

Garageplatsen får ej uthyras i andra hand, utan styrelsens tillstånd.

Aktuell garagelista skall finnas tillgänglig vid varje styrelsemöte.

Vad gäller vid ombyggnad och förändring av den egna lägenheten?
Bostadsrättsinnehavaren får företa mindre föränd­ringar i lägenheten utan styrelsens tillstånd. Väsentlig förändring får dock endast företas efter tillstånd av styrelsen och under förutsättning att förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem. Som väsentlig förändring räknas bl.a. alltid förändring som kräver bygglov eller innebär ingrepp som påverkar el-/vattendragning etc. Ändrad planlösning eller funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrel­sens tillstånd. Ingrepp i bärande väggar får inte under några omständigheter göras utan föregående noggrann byggteknisk genomgång, reglering av ansvar vid skada samt tillstånd från styrelsen. Lägenhetsventilationen får under inga omständigheter påverkas, då detta kan innebära stora konsekvenser för fastigheten och andra boende. Detta gäller främst köksfläkt och badrumsventil. Om du är osäker på om tillstånd krävs - kontakta styrelsen för besked.

Vilka tider får jag renovera?
Arbete med renovering är tilllåtet vardagar kl 7-18 samt lördagar kl 10-15. Tänk dock på att kontakata dina grannar inför en renovering och hör med dem om du behöver ta någon extra hänsyn med tanke på t ex nattarbete och annat.

Vilka regler gäller vid användandet av föreningens tvättstuga?
Varje hushåll skall ha ett tvätt-lås som används för bokning av tvätt-tid utanför tvättstugan i gången mellan 14A och 14B. Tvättiderna är kl. 8-12, kl. 12-16 och kl. 16-20 alla dagar i veckan. Tvätt-tiderna gäller för hela utrymmet. Bokning av nästa tvättid får endast göras då föregående tid har förbrukats. Tvåttlåset skall alltid parkeras om man inte har någon planerad tvättid.

Vad finns det för parkeringsalternativ för medlemmar i BRF Haren 24?
Med entré mot Erik Dahlbergsgatan har föreningen ett källargarage med 20 parkeringsplatser. Utöver detta alternativ ges möjligheten till boendeparkering. Du kan ansöka om boendeparkering på Malmö stads hemsida. Glöm inte att trycka på boendeknappen innan ni betalar. För närvarande kostar boendeparkering 25:- per dygn och kan lösas upp till 7 dagar framåt.

Kan jag hyra ut min lägenhet i andra hand?
Alla andrahandsuthyrningar i BRF Haren 24 måste godkännas av styrelsen. Ansökan skall vara skriftlig och innehålla namn på hyresgäst, skäl för andra­handsuthyrningen och avsedd uthyrningstid. Ansökan finner ni under rubriken Dokument. Om andrahandsuthyrning godkännes ska en kopia på hyresavtalet lämnas in till styrelsen. Tänk på att det är ni som bostadsrättsinnehavare som har det yttersta ansvaret för bostaden (att avgifter betalas i tid och att andrahandshyresgästen följer föreningens stadgar mm). Innan ni beslutar att hyra ut i andra hand, kontrollera de juridiska aspekterna noggrant, rättigheter och skyldigheter, och kontrollera er andrahandshyresgäst avseende skötsamhet och kreditvärdighet. Vid uthyrning av en del av lägenheten, till exempel ett rum till en inneboende, behövs inte tillstånd från föreningens styrelse så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt. 

Att tänka på vid längre uthyrningar är att hyresgästen kan få besittningsskydd efter två år. Om hyresgästen får besittningsskydd kan det bli svårt för bostadsrättshavaren att flytta tillbaka till bostadsrätten då hyresgästen har möjlighet att bo kvar. Besittningsskyddet kan och bör i sådana fall avtalas bort mellan bostadsrättshavaren och hyresgästen.

Kan jag få extranycklar till gemensamma utrymmen?
Du kan köpa extranycklar till utrymmen med nya lås som du har tillträde till. Kontakta styrelsen via epost och ange: 1) Nyckelbeteckning (de 2 sista raderna på nyckelns baksida), 2) antalet nycklar, 3) ditt namn. Styrelsen skickar därefter vidare beställningen till Låscentralen. När nyckeln/nycklarna är färdiga får du epost från styrelsen och du går då till Låscentralen på Nobelvägen 17 och hämtar samt betalar nyckeln/nycklarna. Observera att vid utträde ur föreningen skall samtliga utkvitterade nycklar återlämnas. Vi tar ut en straffavgift på 500:- per nyckel som saknas.

 

Vattenskador
Bostadsrättsföreningen har sista tiden haft en del vattenskador och i och med detta har det kommit in en hel del frågor. Styrelsen vill därför informerar vad det är som gäller. Vid skador blir ansvarsfördelningen att föreningen reparerar skadan på de yttre underhållet och bostadsrättshavaren får reparera på egen bekostnad inne i lägenheten, det vill säga det inre underhållet. Endast om föreningen varit försumlig, det vill säga vetat om att skadan funnits och sedan låtit bli att reparera denna, kan föreningen bli skyldig att bekosta skadorna i lägenheten.

Exempel 1
Det läcker in vatten genom fasaden och lägenhet A får vattenskador på väggen. Det visar sig vara orsakat av en skada som föreningen inte kände till, eller borde ha känt till. Bostadsrättsföreningen betalar reparationen av fasaden och medlemmen får bekosta reparationerna i sin lägenhet.

Exempel 2
Diskmaskinen i lägenhet A går sönder och orsakar en vattenskada på köksgolvet. Vattnet rinner sedan vidare ner i stommen och fortsätter ner i lägenhet B, som får skador i taket och på parkettgolvet. Bostadsrättshavaren i lägenhet A har inte varit försumlig på något sätt. Här får bostadsrättshavaren i lägenhet B stå för sina reparationskostnader för taket och parkettgolvet. Bostadsrättsföreningen får betala skadorna på stommen. Om skadan hade berott på att medlemmen i lägenhet A bevisligen hade varit försumlig hade den personen fått stå för reparationerna i sin och grannens lägenhet samt föreningens del. Att bevisa försumlighet är en mycket svår uppgift.
 

Skada betyder inte lägre avgift
Den som bor i bostadsrätt har vanligtvis inte rätt till sänkning av månadsavgiften om det uppstått en skada som påverkar lägenheten. Förklaringen till detta ligger i lagstiftningen men också i själva syftet med bostadsrätt.

Någon uttrycklig rätt till sänkning av månadsavgiften på grund av att medlemmen inte kan bo i bostadsrätten under reparations tiden finns inte. Enligt bostadsrättslagen har visserligen bostadsrättshavaren rätt till skälig nedsättning av årsavgiften om föreningen inte skött sin reparationsskyldighet, eller om föreningen på annat sätt har orsakat skadan.

Vad många bostadsrättshavare glömmer bort när de ställer krav på sänkt årsavgift är att det är de själva och grannarna som betalar reduktionen, i och med att medlemmarna äger fastigheten tillsammans.